сряда, 12 януари 2011 г.

Света Великомъченица Татяна

На 12 януари православната и католическата църкви почитат паметта на великомъченица света Татяна.

Татяна се родила в Рим в семейството на знатни родители. Баща й, който три пъти бил консул, бил таен християнин и се отличавал с богобоязливост. Той възпитал дъщеря си в благочестие и страх Божий и я научил на Божественото писание.

Когато света Татяна достигнала пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в детство и целомъдрие. Но, римският император я принудил да направи жертвоприношение в храма на Аполон.

Татяна изповядвала християнската вяра и отказала да се подчини, паднала на колене и започнала да се моли на Бог, но силата на искрените й думи счупила статуята на хиляди парчета.

Последвали жестоки изтезания, с които целяли да я принудят да се отрече от Христа. Но всеки ден когато мъчителите й идвали отново, намирали Татяна здрава и несъкрушима - тя не спирала да се моли на Бог да им прости и да отвори очите им за Него. Чудото потресло римските войници и те паднали на колене, разкаяли се и я помолили да им прости.

Императорът се разгневил още повече е повече - посякъл войниците си, а Татяна хвърлил на изгладнели лъвове, но дори те не я докоснали, а започнали да се галят в нозете й. Най-накрая заповядал да бъде обезглавена.

Заради нечовешките мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като Света Великомъченица Татяна.

На днешният ден празнуват Тана, Таня, Татяна и сходните им имена.

Честит празник! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар